Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       

 
 Dalga Enerjisi Ana Sayfa
 Dalga Enerjisi Animasyonlar
PelamisDünyanın en ilginç dalga jeneratörlerinden biri olan pelamis  ilk ciddi uygulamalar arasında sayılıyor.  DEVAMI
OWEC1978 yılından buyana patentli tasarımlarıyla dalga enerjisi konusunda çalışma yapan Ocean Wave Energy'in ürünü.  DEVAMI
PowerBuoy1994'te başlayan çalışmalar 1997'de çalışan örneklerin ortaya çıkmasını sağlamış.
Ocean Power Technologies'in ürünü.  DEVAMI
temsan-borenSakarya'da 100 m açıkta kurulan santral Deniz Dalgalarından Elektrik Enerjisi Üretimi Projesi kapsamında deneme amaçlı olarak kuruldu  DEVAMI
Metin ÇokanYeterli desteği alamadığı için yarım kalmış bir proje olan sistem Türkiye'nin ilk ciddi girişimi olarak değerlendiriliyor.  DEVAMI
 

OTEC - Okyanus Termal Enerji Dönüşümü

Kısa adı OTEC olarak bilinen "ocean thermal energy conversion" yani Okyanus Termal Enerji Dönüşümü okyanus sularının yüzeyi ve derinlerindeki su sıcaklığının farkını kullanarak enerji üreten sistemlerdir.
Burada sistemin çalışmasını sağlayan en önemli faktör okyanus yüzeyi ve dibindeki suyun sıcaklığının farklı olmasıdır. Bu sıcaklık farkı kolay buharlaşabilen bir sıvının(örneğin amonyak) hal değiştirmesi için kullanılır. Hal değiştiren sıvının buhar basıncı türbinlerin dönmesini sağlar.


    Owec Dönüştürücü

Yukarıdaki görsel incelendiğinde sistemin nasıl çalıştığı daha iyi anlaşılabilir. Otec sisteminin çalışması için sıcaklık farkı oluşturabilecek derinliğe inebilecek uzunlukta borulara ihtiyaç vardır. Günümüz şirketleri daha dayanıklı ama hafif borular geliştirmeye çalışmaktadır.
OTEC borularında(CWP) beklenen özellikle şöyle sıralanabilir;
Paslanmama, 1000 metre derindeki sıvı basıncına dayanabilme, kolay montaj, nakliye kolaylığı, uygun maliyet, az bakıma ihtiyaç duyma.

Boruların yapıldığı malzeme de önemlidir. Fiberglas, polietilen, sertleştirilmiş çelik ve elastomer malzemeleri arasından fiayat-performans olarak fiberglas öne çıkmaktadır.

OTEC santralinin alışması için bir diğer önemli nokta yüzey sıcaklığının yüksek olduğu bölgeler. Okyanus altında sıcaklık çok düşmüyor. Bu nedenle hal değiştirecek olan sıvının erime kaynama noktalarını kapsayacak sıcaklık değerleri yakalamak için yüzey suyunun sıcak olduğu bölgeleri bulmak gerekiyor.

Bir diğer OTEC bölümü Isı Değiştiricilerdir. Bunlar buharlaşma ve yoğuşmanın olduğu bölmelerdir. Bu bölmelerin titanyum malzemeden yapılması daha uygun görünmektedir. Öyle ki titanyum, deniz suyuna mukavemet göstermesi ve canlı hayatını etkilememesi bakımından isabetli bir tercih olarak kabul edilmektedir. Isı değiştiriciler santral maliyeti içinde büyük bir paya sahiptir.

Okyanus Suyu Sıcaklığı
Görselde koyu rekli bölgeler okyanus suyu sıcaklığının en yüksek olduğu alanları gösteriyor.

Tesiste gerçekleşen yoğuşma ke buharlaşma olayları için okyanus yüzeyindeki sıcaklıkta kaynayacak, dipteki sıcaklıklarda da yoğuşacak maddelere ihtiyaç duyuluyor. Bu sestemlerde genellikle düşük kaynama noktasına sahip olan amonyak tercih ediliyor.


Okyanuslardaki sıcaklık farklılıklarından enerji üretme fikri ilk olarak Fransız fizikçi Jacques d’Arsonval1881 yılında ortaya attı. Projeyle ilgilenilmeye başlanılan yıllar ise 1970'lerdi. Çoğu yenilenebilir enerji türünde olduğu gibi OTEC'in gelişmesi de petrol krizi sonrası ortaya çıkan enerji ihtiyacıydı. 1979'da Hawai'de kurulan 50kilowat santral ilk örnektir. 1981'de Japonların Güney Pasifikte kurduğu 200kW'lik santral ikinci önemli örnektir.
Daha sonra ABD 40MW gibi büyük ölçekli projeler denemiş fakat fon yetersizliği ve petrol fiyatlarının ucuzlaması teknolojiyi uzun süre uykuya yatırmıştır.

Günümüz dünyasında petrol fiyatının uzun süredir yüksek seyretmesi ve yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji politikalarının ağırlık kazanması OTEC sistemlerinin tekrar yıldızının parlamasını sağlamıştır. Henüz büyük bir atılım gerçekleşmese de gelecekte önemli arza sahip santrallerin kurulması beklenmektedir.

Lock Martin'in kurduğu Lockheed  Martin şirketi nanoteknoloji, havacılık bilgi teknolojileri ve yenilenebilir enerji üzerine çalışmalar yapıyor. Son zamanlarda adını OTEC teknolojileriyle duyurmaya başlayan Lockheed  Martin bazı başarısız ortaklık girişimlerinden sonra bir Çinli inşaat firmasıyla kurulan ortaklık sonrası 10MWgücünde bir OTEC santrali için hazırlıklara başladı.
Santralin maliyetinin 500 milyon dolara çıkabileceği belirtiliyor.




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi