TARIMSAL AÇIDAN BİYOYAKIT
-Tarimsal üretimde çesitliligi saglayarak,tarımsal ekolojiye olumlu katkıda bulunmak,
-Biyoyakıt üretimi yoluyla organiktarımin gelişimini desteklemek,
-Ürün çesitliligini saglayarak sürdürülebilirtarımsal bir yapi oluşturmak,
-Yag bitkileritarımini yaygınlaştırarak ayni zamanda yemeklik yag açiginin kapatilmasına imkan sağlamak,
Çiftçilerintarımsal giderlerini azaltmak ve alternatif ürün olarak yag bitkileri yetistirerek gelirlerini artırmak,
-Tarimda ekim nöbetini yaygınlaştırarak toprak verimliligini artırmak ve polükültürtarıma imkan sağlamak,
-Biyoyakıt üretiminden geriye kalan organik karakterli atikların hayvan yemi olarak degerlendirilmesini sağlamak,
-Ihracat potansiyeli yüksek, ülke içinde katma deger üretecek olan yeni bitki türlerinin ekonomiye kazandirilmasıni sağlamak,
-Enerjide dışa bagimliligi bir miktar azaltmak ve dövizden tasarruf sağlamak,
BIYOETANOL
Biyoetanol, kökeni nisasta olan vetarım ürünlerinden elde edilen oktan sayısı yüksek bir Biyoyakıttir. Biyoetanol,tarım ürünlerinde var olan nisastanin şekere dönüsümünden sonra uygulanan fermantasyon islemi sonucu ortaya çikar. Benzinle dogrudan karisabilir. Biyoetanol üretilebilecek baslica bitkiler: Bugday, S.Pancari, Misirdir.
Yapilan arastirmalar en ekonomik biyoetanolün şekerpancari, misir ve bugdaydan, biyodizelin ise kolza, soya ve palm yagindan üretildigini göstermektedir. Ancak, temel üretim materyali olan bitkilerle yapilacak iyileştirme Çalışmaları ile daha ileri düzeye götürülebilecegi gibi diger ürünlerinde ekonomiklik seviyeleri artırilabilir.
Ülkemizde Biyoetanol agirlikli olarak şeker fabrikalarında melastan üretilmektedir. Ülkemizin yıllık benzin tüketimi 4.5 milyon m3 ‘tür. TSE standartlarında kabul edildigi gibi % 5 karışım esas alınarak hesaplandiginda Yıllık 225 000 m3 biyoetanole ihtiyaç vardir. Mevcut teknoloji ile 1 lt biyoetanol için 2.5 kg bugday kullanilması gerekir. Biyoetanol üretiminin artırilabilmesi için hammadde üretim miktarlarının artırilması gerekir. Biyoetanol üretimi için en uygun hammaddeler misir ve bugdaydir. Her iki ürünün üretimlerinin de ülkemizde artırilma imkanı vardir. Misir üretiminin 5 yıl içerisinde 8 milyon tona, bugday üretiminin de 23 milyon tona çikartilması mümkündür.
DÜNYADA VE AVRUPA BİRLİĞİNDE BİYOYAKIT
Biyoyakıt alaninda ilk uygulama, biyoetanolle baslamistir.A.B.D. de 2004 yılı Biyoetanol üretimi 10.3 milyon ton'dur. A.B.D. de genelde misirdan üretilen biyoetanolün benzine karışımı %10 oranında yapilmaktadır. Ispanya'nin lider olduğu Avrupa birliğinde, Polonya, Fransa, Isveç, ve Almanya Biyoetanol uygulamalarında aktif diger ülkelerdir. Bu ülkelerde hammadde olarak genelde bugday kullanilmaktadır.
Biyoyakıtlar içersinde en yaygın olan ise Biyodizeldir. Avrupa birliğinde 2003/30/CE sayılı ve 8 Mayis 2003 tarihli direktifi ile karışım oranları mecbur hale getirilmistir.
AB toplam biyodizel üretimi 2003 yılı itibariyle yaklaşık 2.3 milyon tondur. Bu üretimin büyük kismi Almanya tarafindan gerçeklestirilmektedir. Daha sonra sirasiyla, Fransa, Italya ve Çek Cumhuriyeti en fazla üretim yapan ülkelerdir.
Türkiye'nin yıllık benzin tüketimi 4.5 milyon m3 dür. %2 lik karışım oranında 90 000m3 lük bir biyoetanol ihtiyacı vardir. Yıllık motorin tüketiminin yaklaşık 10 milyon ton olan ülkemizde % 2'lik karıştırma oranı için biyodizel ihtiyacı ise 240 000 m3'dür.
gelişmis ülkelerde uygulama imkanı bulmuş çevreyle dost bir enerji türü olan biyodizel üretimine yönelik Bitkisel ve Hayvansal Atik Yagların Kontrolü Yönetmeligi Çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların Ocak 2005 tarihinde sonuçlandirilarak uygulamaya gidilmesi planlanmaktadır. Bu çerçevede, tasarruf anlaminda ele alindiginda yaklaşık 350.000 ton/yıl atik bitkisel yagin biyodizel üretimine dahil edilerek yurtdışina petrol için ödenen döviz miktarinin düsmesi hedeflenmektedir. Çesitli çevrelerce bu konuda ki öngörüler yaklaşık olarak 200 Milyon Dolarlık bir kaynağın ülkemizde tekrar kalması olarak degerlendirilmektedir.
2004 yılı itibariyle ortalama ham yag fiyatları 550 ton/$ civarindadir. Bu fiyatlar, kolza ve palmiye yagları esas alınarak hesaplanmıştir. Bu ürünlerin tamami ithal edilmek zorunda kalinacaktir. Böyle bir durumda, 2005 yılında toplam 1.1 milyar ABD Doları tutarinda ithalat yapilirken, 2010 yılına gelindiğinde bu tutar 3.165 milyar ABD Doları'na çikacaktir. ayrıca, özellikle AB'nin yukarıda verilen oranları tam olarak uygulaması durumunda dünyadaki hammadde ihtiyacı daha da artacaktir. Bu da hammadde fiyatlarının yükselmesi demektir. Yani, hammaddeye ulaşım için bir rekabet yasanacaktir.
SONUÇ
İthalatımızın en büyük kalemlerini oluşturan ham petrol ve ham yağda döviz tasarrufunun yolu yerli üretim oranını artırmaktır. Ülkemizde 2003 yılı itibariyla 868 Bin Ton Yag Ithalati Için; 442 Milyon Dolar, 1.400 Bin Ton Yagli Tohumlar Için; 410 Milyon Dolar Olmak Üzere Toplam 852 Milyon Dolar döviz ödenmistir.
Türkiye'nin yıllık benzin tüketimi 4.5 milyon m3 dür. %2 lik karışım oranında 90 bin ton, %5 lik karışımda 225 bin ton biyoetanol ihtiyacı söz konusudur. Yıllık motorin tüketiminin yaklaşık 10 milyon ton olduğu ülkemizde % 2 lik karıştırma oranı için biyodizel ihtiyacı 200 000 m3, 'dür.
Sonuç olarak, yag bitkileritarımının yaygınlaştırılması ile ekonomiye olan ve yukarıda bahsedilen diger katkıları yaninda ham yag ve ham petrol bazında yaklaşık toplam 11 milyon Dolarlık bir döviz tasarrufu söz konudur. |