Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       
 VİDEOLAR
 TÜRKIYE BİYOYAKIT RAPORU
 BİYOETANOL ÜRETİMİ
 BİYOETANOL ANA SAYFA

 
BİYOETANOL ÜRETİMİ
Biyoetanol üretmenin birkaç değişik türü olmasına rağmen üretim yöntemleri temelde fermantasyon denilen kimyasal reaksiyona dayanır.
4 Farklı Biyoetanol üretme yönteni bulunmaktadır.

Biyokütleyi biyoetanole dönüştürmede dört temel adım vardır:

  1. Güneş enerjisini fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucu biyokütle üretmek.
  2. Bu biyokütleyi farklı proses teknolojilerinde kullanılabilecek bir hammaddeye dönüştürmek.
  3. Etanol üretmek için biyokatalizörler kullanarak biyokütleyi fermente etmek.
  4. Kimyasal, ısı ve diğer yakıtları üretmek için kullanılabilen fermantasyon ürünleri etanolu ve yan ürünleri geri kazanmak

 C6H12O6 -----> 2C2H6O + 2CO2  tepkimesinde glikoz etil alkol(etanol) ve karbondioksite dönüşmektedir. Üretilen etanol fosil yakıtlarla karıştırılarak kullanıldığı gibi yeni teknolojiler sayesinde saf olarak da kullanılabilmektedir.

Glikoz bitkilerin fotosentez sonrasında ürettiği ana besin maddesidir. Aslında güneş enerjisinin kimyasal enerji olarak depo edilmiş halidir. Bazı bakterilerin faaliyeti sonucunda gerçekleşen fermantasyon olayında yanıcı bir madde olan etanol üretilir.(alkol üretimi ve ekmeğin kabarması bu tepkimeyle gerçekleşmektedir) Bu esnada karbondioksit gazı da açığa çıkar.
Oluşan etanol genellikle su içerir ve saf değildir. Etanolün sudan arındırılarak saflık kazanması gerekir.
Damıtma yapılarak gerçekleştirilen saflaştırma %95 lere kadar ulaşabilir. Bu oran benzinle karşılaştırma için yeterli değildir. İkinci bir saflaştırma yöntemi olan "moleküler elek" kullanılarak yaklaşık %100'lük ürünler elde etmek mümkün olmaktadır.

Yakıt olarak etanol üretme konusunda dünyanın lider ülkesi olan(2006) Brezilya glikoz kaynağı olarak daha çok şeker kamışı kullanmaktadır. Bununla beraber diğer yoğunluklu kullanılan hammaddeler şeker pancarı, mısır, arpa, ayçiçeği, patates, buğday sayılabilir.
Yandaki grafikte dünya atanol üretiminin geldiği nokta görünmektedir. Etanol üretimi birkaç ülkeyle sınırlı kalmakla birlikte üretim miktarı açısından ciddi seviyelere ulaşılmıştır.
Büyütün
Ülkemizde henüz %99.9 safllıkta biyoetanol elde edilememektedir. Bu konuda Türkiye'yi sayılı ülkeler arasına sokmayı hedefleyen Konya Şeker firması 2007 sonuna kadar biyoetanol fabrikasını tam olarak devreye sokmayı planlamaktadır. Firmanın bu konudaki açıklaması aşağıdadır.

Nebraska'da 925 litre günlük üretim kapasitesine sahip fabrika
Konya Şeker tarafından bu yılın sonunda faaliyete geçmesi planlanan bio-benzin fabrikası ile Türkiye'nin etanoldaki dışa bağımlılığı tarih oluyor. Ülkemiz için yeterli olabilecek kapasitede ve gelecekte dünyada geniş bir pazar piyasasına sahip olan etanol ticaretinde yerimizi alabilmek amacıyla, yapımına bir süre önce başlanan etanol fabrikamızın bu yıl faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
 
Tamamı kendi öz sermayemiz ile gerçekleştirilen etanol fabrikası günlük 280 bin litre üretim kapasitesine sahip olacaktır. Buna göre, fabrikamızın yıllık üretmeyi planladığı bio-etanol miktarı 80 milyon litreyi bulacaktır.

Bio-etanol fabrikası, ek bir şeker pancarı üretimini gerektirecektir. Buna bağlı olarak Konya çiftçisi mevcut şeker pancarı üretimini artırarak ekonomik olarak daha fazla kazanç sağlayacaktır.

Brezilya, Almanya, Fransa, Hindistan, Japonya, ABD gibi ülkelerde örnekleri olan fabrikamız ülkemizde şeker pancarından ethanol üreten ilk ve tek bio-etanol fabrikası olacaktır.

Ethanol üretiminin her aşaması, otomasyon kontrolü altında modern ekipmanlarla yapılacaktır.

Bu sayfanın bazı bölümlerinin hazırlanmasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma görevlisi
Murat ERTAŞ'ın bilgilerinden kendisinin izni dahilinde yararlanılmıştır.





 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi