Elektrik enerjisi insan vücudunun iletken olmasından dolayı hayati tehlikelere sebep olabilmektedir. Akım şiddetinin beli bir seviyeyi geçmesi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Akımın şiddetine göre ortaya çıkması muhtemel sonuçlar şunlardır:
1 mA Hissedilir, 5 mA Hafif kramp, 10 mA Genel kramp, 15 mA Kas kasılması, 25mA Şiddetli ağrı, 50 mA Dayanılmaz acı, 100 mA Ölüm
Evlerde kullandığımız 220 Volt'luk elektrik enerjisi ölümle sonuçlanabilecek etkiler yapmak için yeterlidir. Bu yüzden evlerimizdeki elektrik güvenliği her zaman üst seviyede tutulmalıdır. Akım vücuda bir noktadan girer ve başka bir noktadan (genellikle toprağa) çıkış yapar. Ciddi çarpılmalarda elektriğin girdiği yer ve çıktığı yerlerde yanıklar oluşur. Aslında akımın vücut içinde izlediği yollarda da yanıklar oluşmuştur.
Elektrik çarpmış kişiye yapılacak ilkyardım:
- Kazazedeye yardım etmeden önce öncelikle kendi güvenliğimize dikkat etmeli, elektrik akımı kesilmelidir. Aksi durumlarda ilkyardımcı da yaralanabilir.
- Elektrik akımı kesilemiyorsa kazazedenin elektrik kaynağından uzaklaşması sağlanmalıdır. Bunun için tahta, plastik gibi yalıtkan malzemeler kullanılabilir.
- Hızlı bir şekilde kazazedenin solunumu ve nabzı kontrol edilmedir.
- Solunum ve nabız yoksa suni solunum ve kalp masajı yapılmalıdır.
- Eğer solunum ve nabız var fakat kazazedenin bilinci yerinde değilse hastaya şok pozisyonu verilmelidir.
- Yanıklar kuru ve temiz bezlerle kapatılır.
- Acil olarak kazazede sağlık kuruluşuna ulaştırılır.